Garden Studio
Het maken van een uitbouw is niet altijd de oplossing als u meer woonruimte wilt. Althans dat was het out-of-the-box-antwoord dat cc-studio bedacht nadat er gevraagd was om meer ruimte toe te voegen aan het begane grond appartement in Watergraafsmeer, een mooie woonwijk van Amsterdam. Uitbreiden zou vierkante meters hebben toegevoegd maar zou ook het afbreken van een relatief nieuwe keuken betekenen, waarbij geen nieuwe kamers konden worden toegevoegd vanwege de opbouw van de bestaande woning. Maar wat nog belangrijker is, het zou de 12 meter diepe tuin verkleinen.
Het hebben van een tuin in Amsterdam is al een zeldzaam goed; laat staan een 10 meter brede tuin. Dit aangezien de meeste panden slechts 5 tot 6 m breed zijn. Vreemd genoeg is deze luxe ook problematisch omdat de diepte-breedte verhouding (12m x 10,5m) de tuin reeds breder doet aanvoelen dan diep vanwege perspectiefvervorming. Door de diepte met nog eens 3 m te verkorten, zou de tuin zijn ruime uitstraling verliezen en blijft er weinig ruimte over voor groen. Hiernaast waren beide hoeken van de tuin al ingenomen door twee vervallen tuinhuisjes.
cc-studio richtte zich op het versterken van de potentiële kwaliteiten en stelde voor om de vervallen tuinhuisjes af te breken en te herontwikkelen. Door de twee volumes samen te voegen tot één, kan de ruimte effectiever worden gebruikt. Lori en Maarten kozen ervoor om een deel als opslag te laten en in het andere deel een werkstudio te maken. Perfect voor Maarten, die als directeur van het augmented reality start-up bedrijf Layar, vaak late-night conference calls moet maken.
Daarnaast werd de visuele dynamiek van de tuin versterkt door de hoofddiagonaal vanuit de woonruimte binnen naar de door de zon verlichte achterhoek onbebouwd te houden. Door de tuinstudio met spiegelende vlakken te bekleden, werd de visuele diepte van de tuin vergroot. Ook de geometrie van het volume is speciaal afgestemd om te spelen met de perspectieflijnen en om geen verticale vlakken evenwijdig aan het huis te hebben, maar in een hoek om een meer doorlopende lijn te hebben. Deze geometrie werd getest en ter plekke aangepast met behulp van een draadmodel voordat het ontwerp werd voltooid.
In de hoek waarin het volume is geplaatst, is er veel minder zonlicht door de overhangende naburige bomen. Om meer licht naar dat deel van de tuin te krijgen, werd opnieuw een spiegelend vlak gebruikt, dit keer om het licht van het beter belichte gedeelte van de tuin te weerspiegelen. De uiteindelijke maatregel was om ervoor te zorgen dat het herbouwde volume deel zou uitmaken van de tuin in plaats van een deel van de gebouwde omgeving. Dit werd gedaan door het te bedekken met sedum op gefacetteerde hoekige oppervlakken om de typische doosvorm geassocieerd met gebouwen te vermijden en door de ramen te verbergen voor direct zicht. Deze raam-oriëntatie geeft de studio ook een gevoel van intimiteit en privacy. Zozeer zelfs dat het niet alleen wordt gebruikt als officiële kantoorruimte, maar ook fungeert als een (logeer)kamer zonder dat er gordijnen nodig zijn.
De sedum dakbedekking en het hygrische gedrag van de dampdoorlatende cellulose isolatie in de muren creëren in de kleine binnenruimte een aangename binnenklimaat en gezonde lucht. Ook werd aandacht besteed aan het creëren van goede natuurlijke daglicht omstandigheden, zelfs in het opslaggedeelte, dat ook geïsoleerd is en op een dag, indien nodig, kan worden toegevoegd aan de studioruimte.
De ontwerpers waren gelukkig verrast, toen de klant instemde met het radicale "no cure no pay, turn-key" voorstel, gebouwd door eb ontwerp. Belangrijk hierin is dat klanten de sleutel zijn tot elke architectonische prestatie. Maarten's innovatieve openheid en Lori's Amerikaanse "can do" houding in combinatie met eindeloos geduld en optimisme gedurende het gehele proces heeft er uiteindelijk toe geleid dat het allemaal gelukt is.
Oplevering | 2013 |
Projectteam | Danny van Kessel, Gerard Lindner, Peter Heideman |
Opdrachtgever | Familie Maarten en Lori Lens-FitzGerald |
Constructeur | cc-studio |
Bouwkunding aannemer | eb Ontwerp en cc-studio |
Fotograaf | John Lewis Marshall |